Kagiwepi viert op 9 april 2025 zijn 50e verjaardag. In deze vele jaren heeft Kagiwepi een bijzondere geschiedenis geschreven en die willen we graag ook met onze leden delen. Echter begint de geschiedenis van Kagiwepi niet bij de oprichting van Kagiwepi, maar moeten we beginnen bij de oprichting van de rooms-katholieke Gidsenbeweging...
Het was augustus 1945, de oorlog tegen de Duitsers was nog maar net achter de rug. Toenmalig rooms-katholieke pastoor H. Wennen hield zijn preek en daarin sprak hij zijn steun uit voor een padvinderij groep in Nieuw-Vennep. Hieruit ontstond in oktober 1947 de Sint Catherina groep, een rooms-katholieke gidsengroep alleen bedoelt voor meiden. De groep, bestaande uit twee speltakken, had nog geen eigen clubhuis. In de eerste jaren hielden de speltakken hun opkomsten achter het podium van de kerk. Na een tijdje kreeg de club een eigen clubhuis. Nou ja eigen clubhuis? Het was een klein hutje op het terrein van de kerk: De Wildt Hut. Deze hut was beschikbaar gesteld door familie de Wildt en werd gedeeld met de parallelle rooms-katholieke jongensgroep: de Sint Jozefgroep. Uiteraard waren de opkomsten van de meiden- en de jongensgroepen in die tijd nog strikt gescheiden!
Begin 1975, de hut was oud en aan verbouwing toe, echter had de kerk andere plannen. De kerk wilde aan het eind van het jaar beginnen aan de bouw van de sint Antoniusschool en daarvoor zouden de bouwwagens over de grond, waarop het clubhuis stond, rijden. Toenmalige voorzitter van de groep had een briljant idee, een demontabel (makkelijk af te breken en op te bouwen) clubhuis midden op het schoolplein. Top plan toch!? De kerk vond van niet. De kerk wilde geen grond meer afgeven aan de padvinderij, die zij hebben aangemoedigd, en toen wilde de groep niks meer te maken hebben met de kerk.
9 april 1975, de vrouwelijke Sint Catherina groep werd opgeheven en scouting Kagiwepi opgericht. De naam Kagiwepi is een samenvoeging van 4 speltakken die wij destijds aanboden:
Misschien vind je het raar dat het huidige clubhuis van Kagiwepi midden in een woonwijk staat, maar dit is een traditie dat zich al voordoet sinds de start van de groep. Het eerste clubhuis van de vereniging stond aan Kamillestraat 16 (1975 - 1981) en was een clubhuis dat gelijkvloers was tussen 2 rijtjeshuizen.
De clubhuizen van Kagiwepi hebben steeds in een woonwijk gestaan en hebben ook steeds iets met het getal 16 gehad. Het eerste clubhuis stond op nummer 16 en het clubhuis erna, wat tevens op dezelfde grond staat als ons huidige clubhuis, ook (16b).
In 1981 heeft de stichting de oude kleuterschool gebouw van de Montessorischool De Boog overgenomen met de bijnaam "De Hummelhof". Dit gebouw heeft in 1987 plaatsgemaakt voor het puntige clubhuis dat Kagiwepi sinds 1989 gebruikt. De reden hiervoor is dat de Hummelhof in een bouwvallige staat verkeerde en de gemeente geen andere permanente plek voor de groep had. Tijdens de verbouwing heeft Kagiwepi zich tijdelijk elders gevestigd in een woonwijk van Nieuw-Vennep.
Het gebouw is ontworpen door toenmalig voorzitter Arie, die mede-eigenaar was van het aannemingsbedrijf "Konst & van Polen ``De Meerlanden'' B.V.". Het speciale aan deze bouw is dat het gebouw grotendeels is gemaakt door jongeren als onderdeel van een leerlingbouwplaats, waardoor er meer subsidie is vrijgekomen en de verbouwing mogelijk was. In dit ontwerp was de scheiding van jongens en meiden nog goed te merken. Aan de rechterkant van het gebouw mochten alleen de meiden komen en aan de linkerkant alleen de jongens. Het gebouw is in mei 1989 opgeleverd. Ter gelegenheid van de opening is er toen een grote houten sleutel gemaakt en in stukjes verstopt door heel Nieuw-Vennep. Als je goed zoekt in het clubhuis zou je deze sleutel kunnen vinden.
Na grondig gebruik van het clubhuis, moest deze helaas nog een keer, voor ongeveer 2 jaar, worden gesloten. Ditmaal omdat de vloer verrot was. Het probleem hierbij is dat de Hummelhof is gebouwd boven een oude sloot en er daardoor een hoog grondwaterpeil was. Tijdens de sloop is hier wat minder opgelet en is het clubhuis bovenop de bestaande fundering en vloer gebouwd. Dit betekende dat de hele vloer eruit moest en daarbij ook alle binnenwanden. Er is lang vergaderd of de vloer niet beter kon worden vervangen door één van beton, maar om financiële redenen is er gekozen voor een nieuwe houten vloer met een afpomp systeem voor het grondwater. Dit is niet de oplossing geweest waar men op hoopte, want ook in 2022 zijn de vloeren slachtoffer geworden van het grondwater.
Als vereniging mag je niet veel geld sparen, maar iets dat je wel mag sparen zijn de vrijwilligers. Met behulp van veel vrijwilligers, leidingen, vrienden en ouders heeft het clubhuis, onder toeziend oog van toenmalig burgemeester Theo Weterings, op 23 oktober 2010 de deuren kunnen openen voor de leden. De burgemeester heeft met een bijl het touw doorgeslagen en het clubhuis heropend.
Kagiwepi is een leuke vereniging die vele activiteiten onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan de Paroba, de Regionale Scouting Wedstrijd (RSW), waar Kagiwepi vaak voor het theater heeft gezorgd en ook regelmatig een prijsje heeft meegepikt. Maar ook de Joti-Jota. Dit is een evenement waarbij scoutinggroepen wereldwijd elkaar opzoeken via de radio die ze, met behulp van een specialist, hebben geïnstalleerd. De antennes die hierbij werden gebruikt dienen ook vrij hoog te staan. De Jota was daardoor ook de aanstichter tot Kagiwepi's grootste bouwproject. Maar het meest bekende dat Kagiwepi ooit heeft gemaakt is de Hollandse oversteek (ouder-kind-dag 2016 - https://www.facebook.com/watch/?v=1146237592102408). Dit project heeft Kagiwepi viraal laten gaan en de aanwezige deelnemers hebben zich zeker vermaakt.
Zoals hierboven duidelijk wordt, heeft Kagiwepi al een rijke geschiedenis achter zich liggen. Onze vrijwilligers zijn echter nog lang niet klaar met het schrijven van onze geschiedenis. De vereniging is groter en actiever dan ooit. Het is lastig om te voorspellen hoe onze vereniging er over 5, 10 of 20 jaar uit ziet. Wellicht zitten wij op een andere locatie, hebben wij er nog enkele speltakken bij en hebben wij tegen die tijd ons 300ste lid verwelkomt.
Zorgen maken wij ons in ieder geval niet. Want wij blijven de succesformule toepassen die Kagiwepi in de afgelopen jaren zo groot heeft gemaakt. Samen met onze vrijwilligers en leden gaan wij een prachtige toekomst tegemoet.
Scouting Kagiwepi
KvK: 34294676
© 2025